Avalehele
Nädal 50: majanduskeskkond sunnib kaalukaid otsuseid tegema

Nädal 50: majanduskeskkond sunnib kaalukaid otsuseid tegema

Koostöös Kepler Cheuvreux’ analüütikutega avaldame kahe nädala tagant ülevaate Skandinaavia aktsiaturgudest. Ülevaates on 5–10 olulisemat uudist ning Skandinaavia ettevõtete analüüs koos investeerimissoovituste nimekirja ja eesootava nädala investorkalendriga. 

Koostöö Euroopa ühe juhtiva analüüsimaja Kepler Cheuvreux’ga loob unikaalse võimaluse pakkuda investoritele tipptasemel sissevaadet Skandinaavia suurimate börsiettevõtete tulemustesse. 

Selle nädala aktsiaturgude ülevaade

  • Kemira: Huvitavad kommentaarid finantsjuhilt
  • Nokia: Valus löök AT&T-lt
  • Schibsted: Positiivne mõju uudise- ja meediaäri müümisest
  • Telia: Kaalutakse võimalusi meediaäri ümber korraldamiseks
  • Wallenius Wilhelmsen: Varasemast pessimistlikum väljavaade

Tähtsaimad uudised

Nokia: Valus löök AT&T-lt

AT&T avatud raadiosidevõrgu (RAN) projektist ilma jäämine andis Nokiale tugeva löögi ja avaldab tõenäoliselt survet mobiilivõrkude müügitulemustele ja marginaalidele. Kuigi Nokia säilitab AT&T-ga muud kehtivad lepingud, mis RAN-i ei puutu, oleme mobiilsidevõrkude prognoosi tunduvalt kärpinud. Kordame „Hoia“ investeerimissoovitust (langetasime hinnasihti 3,4 eurolt 3 eurole), sest üleilmne mobiilsidevõrkude turg on praktiliselt tipu saavutanud ning avatud RAN-tehnoloogia seab traditsioonilise ärimudeli ohtu. Seega võivad müüginumbrid ja kasumimarginaalid järgmistes kvartalites surve alla sattuda, kuid selle mõju ei kajastu veel aktsia hinnas.

Nokia oli üleilmne juhtmevabade telefonide turuliider, kuid magas maha nutitelefonituru hoogustumise ja müüs lõpuks 2014. aastal oma seadme- ja teenuseäri Microsoftile. Alates 2021. aastast on kontsern siiski turuosa kiiresti kasvatanud ning Nokia on endiselt üks juhtivaid võrguteenuste müüjaid, mis hoiab IP-marsruutimise, optika ning paiksete ja mobiilsidevõrkude konkurentsis tugevat positsiooni.

Telia: Kaalutakse võimalusi meediaäri ümber korraldamiseks

2019. aastal omandas Telia ligi 9,8 miljardi Rootsi krooni eest ettevõtte Bonnier Broadcasting. Paraku pole Rootsi operaator suutnud meediaäri telesideäriga integreerida ega saavutada eesmärgiks seatud iga-aastast rahavoogu 1-1,5 miljardit Rootsi krooni. Kusjuures 2023. aasta kujuneb ootuste kohaselt eriti halvaks, sest meediaäri negatiivne mõju Telia kontserni rahavoogudele on ligikaudu 0,6 miljardit Rootsi krooni. Kasumlikkuse tõstmiseks ja tegevuse kohandamiseks uuele meediamaastikule on Telia oma meediaäri ümber korraldanud ja kokku tõmmanud, nii et see hõlmab vaid TV4 Rootsis ja MTV-d Soomes. TV- ja meediaäri on aktsia väärtuse hindamise seisukohast suhteliselt väike (< 3% meie arvutatud ettevõtte väärtusest), kuid saab investoritelt tänu praegusele negatiivsele rahavoole palju tähelepanu. Usume, et Telia kaalub erinevaid võimalusi, kuidas maksimaalselt ära kasutada meediaavantüüri väärtust ja tõmmata tähelepanu oma põhitegevusalale, milleks on sideteenuste pakkumine.

Telia on Põhja- ja Baltimaade suurim telesideoperaator, mis pakub kõigil koduturgudel nii paikseid kui ka mobiiliteenuseid. Lisaks telekommunikatsiooniärile on Telial ka TV- ja meediaüksus TV4-ga Rootsis ja MTV-ga Soomes.

Laadi täispikkuses dokument koos Skandinaavia investeerimissoovitustega alla siit.

Palume tutvuda oluliste lahtiütlustega täispika dokumendi lõpus.