Avalehele
Võlakirjade ETF-id aitavad osa saada võlakirjaturust

Võlakirjade ETF-id aitavad osa saada võlakirjaturust

Börsil kaubeldavad võlakirjade fondid (ETF-id) annavad investorile võimaluse saada osa võlakirjaturust ise võlakirju mitte omamata. Praegusel ajal, mil keskpangad on asunud intressimäärasid langetama, on võlakirjade ETF-id kerkimas üha suurema tähelepanu alla.

Kui Balti võlakirjaturul algavad nominaalid 100 eurost, siis suurtel rahvusvahelistel turgudel võivad nominaalid alata 100 000 või lausa 1 miljonist eurost. Sellised suurte nominaalidega võlakirjad pole jaeklientidele alati kättesaadavad ka oma regulatiivsete nõuete tõttu. Et ikkagi võlakirjaturust osa saada, on investoril võimalik soetada ETF-i osakuid ja oluliselt väiksema hinnaga kui võlakirja enda hind. 

Milline on võlakirja ETF-i ülesehitus?

Võlakirjade ETF-id on kogum võlakirjadest ja ETF-i osakutega kaubeldakse igapäevaselt börsil samamoodi nagu aktsiatega. Võlakirja ETF-id koosnevad erinevatest võlakirjadest, millel on erinevad aegumistähtajad. Enamus võlakirju hoitakse, kuni need aeguvad ning ostetakse siis uued asemele. See tähendab, et erinevalt üksikust võlakirjast, ei aegu võlakirja ETF mitte kunagi. Võlakirjade ETF-id on samuti likviidsemad kui üksikud võlakirjad. Tihti hoitakse teatud tüüpi võlakirju kuni aegumiseni, mis tähendab, et turul pole kedagi müümas. Kuid võlakirjade ETF-i osakuid on võimalik osta ja müüa terve börsipäeva jooksul. Lisaks on võlakirjade ETF-id suhteliselt madalate kuludega.

Peamised riskid

Krediidirisk

Võlakirjadel on oma krediidireiting. Võlakirjade ETF-id koosnevad erinevatest võlakirjadest ning nende reitingud võivad olla erinevad. Madalama reitinguga võlakirjad kujutavad kõrgemat krediidiriski. Võlakirja maksejõuetus (emitendi poolt intresside mitte tasumine) või krediidireitingu langetamine võib mõjutada ka ETF-i osaku hinda.

Intressimäärade risk

Kui intressimäärad tõusevad, siis võlakirjade hinnad langevad ja see võib endaga kaasa tuua ETF-i osaku hinna vähenemise.Intressimäärade langemise korral toimub vastupidine ehk võlakirjade hinnad tõusevad.

Tasuks tähelepanu pöörata ka sellele, et lühema tähtajaga võlakirjade ETF-id on vähem tundlikumad intressimäärade muutustele, kui pikema ajaga võlakirjade ETF-id. Praegusel ajal on intressimäärad Euroopas ja USAs langemas ja see võib tähendada tõusu ka võlakirjade hindadele.

Loe pikemalt võlakirjade kohta siin: (Riigivõlakirja ootuses. Mida on igal investoril tarvis võlakirjade kohta teada? (swedbank.ee)

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.