Avalehele
Ülle Matt: Tööandja kohaneb, kuid tuge on vaja ka riigilt

Ülle Matt: Tööandja kohaneb, kuid tuge on vaja ka riigilt

14.04.2021

Hiljutine Töötukassa raport kinnitas, et kriisiga tulid kõige paremini toime tööandjad, kes reageerisid kiiresti ning kohanesid vastavalt. Uute oludega kohanemine oli ka üheks läbivaks teemaks Tööandjate aastakonverentsil „Tuulelohe lend”, kus mul oli võimalus esineda tööturu trendide ja töösuhete teemalises paneeldiskussioonis.

Inimesed otsivad tööandjaid, kes pakuvad paindlikkust

Nii tööandjate kui töötajate ootused tänasel tööturul on väga erinevad võrreldes paari aasta tagusega. CV-Online turundus ja teenindusjuht Maris Viires märkis konverentsil, et aina rohkem on tööportaalides tunda, et inimesed otsivad tööandjaid, kes pakuvad paindlikkust ning eelkõige kodus töötamise võimalust. Tööotsijate soovid peegeldavad tegelikult ka muutusi tööturul – paljud töökohad, mida ei olnud näiliselt võimalik kaugtööna teha, on praeguseks edukalt kodukontorisse kolinud.

Loe lisaks: Töötamine Swedbankis

Kriis ning sellega kaasnev ootuste muutus andis tõuke aga innovatsioonile. Olime – ning oleme siiamaani – sunnitud kasutama loovust enam kui varem. Tööandjad proovivad pidevalt leida uudseid ideid, kuidas distantsilt motiveerida oma inimesi, luua tiimitunnet, panna meeskond liikuma ning pakkuda töötajatele põhjust rõõmustada. Kõik selleks, et luua võimalikult sarnane atmosfäär füüsilise kontoriga.

Sünergia, kus sünnivad innovaatilised ideed

Miks on aga tähtis luua ka kodus kontoriga sarnane keskkond? Personalijuhtimise Ühingu PARE tegevjuht Kärt Kinnas vastas sellele küsimusele hästi: otsime sünergiat, mis tekib kolleegidel kohvilaua taga. Siis, kui ei räägita tööst, vaid kõigest muust. Sünergia, mis paneb töökaaslased üksteisega suhestuma ning on tihtilugu alguspunkt, kus sünnivad innovaatilised ideed, mis igapäevastel koosolekutel esile ei pruugi tulla. Sama tähtis on taolise atmosfääri tekitamine näiteks virtuaalsetes tööintervjuudes, kus on kordades raskem aru saada, milline on inimese iseloom, mõtteviis ning dünaamika teistega. Jällegi on vaja leida loovaid ideid, kuidas luua keskkond, kus oleks nii potentsiaalsel töötajal kui ka tööandjal oleks parim võimalus katsetada, kas üksteisega sobitakse.

Just sellepärast töötamegi selle nimel, et tekitada töökoosolekute vahele ka mitteametlikke koosolemisi. Paneeldiskussioonist käisid läbi vaid mõned ideed – virtuaalsed ristsõna-lahendamised, virgutusvõimlemised, vastlakukli söömised, liikuvad koosolekud ehk kõik uudsed ideed, mis vajavad inimlikku, empaatilist ja loovat lähenemist.

Loe lisaks: Mis liidab meeskonda tiimikoolitusest veel paremini?

Paljud tööandjad konverentsil nõustusid, et kuigi ettevõtted teevad – ning peaksidki tegema – võimalikult palju, et kohaneda, tulla oma inimestele vastu ning panna ka proovile oma loovus, siis kõike pole võimalik üksi ära teha. Näiteks tähendab kodukontoris töötamine tihti ka seda, et lapsevanemad peavad samaaegselt olema tööl kui ka abiks koolitundides. Siinkohal saab tööandja olla muidugi abiks, kuid kuskilt läheb ka piir.

Nagu ütlesin paneeldiskussioonis, siis tööandjad teevad parima, et luua oma töötajatele hea ja toetav töökeskkond ka kodukontorites, kuid kahjuks ainult nende viisakusest ei piisa. Töösuhted on muutunud ning abikäe peab andma ka riik.

 

Tööandjate aastakonverents „Tuulelohe lend“ selle aasta fookuseks oli Eesti ettevõtluse väljakutsed 2021. aastal – innovatsioon,  kliimapoliitika, muutused tööturul ja juhtimises.