Avalehele
USA inflatsioon aeglustus augustis juba teist kuud järjest

USA inflatsioon aeglustus augustis juba teist kuud järjest

USA-s aeglustus tarbijahindade kasv augustis 8,3 protsendini ehk aeglustumine toimus juba teist kuud järjest. Kuises võrdluses kasvasid aga hinnad 0,1%, mis oli veidi enam kui juulis – siis jäid hinnad eelmise kuuga võrreldes samale tasemele. Baasinflatsioon, ehk hinnakasv, millest on energia- ja toiduainete hinnad välja jäetud, kasvas aastases võrdluses 6,3%, kuises võrdluses aga 0,6%. Ka siin oli tegemist kuises võrdluses kasvu kiirenemisega.
USA augusti põhiinflatsiooni kasvu ootus oli 0,1% kuises ja 8,1% aastases võrdluses. Baasinflatsiooni aastaseks kasvuks oodati aga 6,1% ehk juuliga võrreldes kiirenemist, mil see näitaja oli 5,9%.
Põhiinflatsiooni aeglustumise peamiseks põhjuseks on bensiinihinna aeglasem kasv. Kuises võrdluses vähenes bensiinihind ligi 11% ja kõik energiahinnad keskmiselt 5%. Energiahinnad on kuises võrdluses vähenenud juba teist kuud järjest. Samas ei pruugi selline energiahindade kasvu taandumine püsima jääda.
Igal juhul jätkab USA Föderaalreserv sel aastal rahapoliitika kiiret karmistamist, et inflatsiooni ootusi alla tuua ja hinnakasvule pidurit panna. Swedbanki hinnangul tõstab Föderaalreserv järgmisel nädalal toimuval istungil intressimäära 75 baaspunkti (0.75 protsendipunkti) ning novembris ja detsembris mõlemal korral 25 baaspunkti, millega jõuab aasta lõpuks 3,75 protsendini.
Intressimäärade tõstmist toetab USA tugev tööturg – tööpuudus on väga madal ja uute töökohtade juurde loomine on suur. Kiire hinnakasv koos kerkivate intressimääradega tõmbab aga tarbimisele üha rohkem pidurit. Juba praegu on eluasemeturg tugeva surve all – nii tehingute arv kui ka eluasemehinnad on languses.
USA majandus on kvartali võrdluses olnud languses juba kaks kvartalit järjest. Föderaalreservi rahapoliitika karmistamine muudab majanduse lähiaja väljavaate aga veelgi halvemaks. Järgmisel aastal võib Swedbanki prognoosi järgi kasvada USA majandus vaid 0,6% ja ülejärgmisel aastal 1,6% – mis on allpool pikaajalist trendi.
Meie hinnangul peab järgmisel aastal keskpank intressimäärade tõstmisega pausi, et majandusele mitte väga tugevat lööki anda ja ka seetõttu, et inflatsioon peaks aeglustuma. Tööstusmetallide hinnad maailmaturul on kevadisest tipust alla tulnud. Toiduainete hinnad on küll veel kõrged, kuid ka nende tipp jäi mõne kuu taha. Samuti on laevade konteinervedude hinnad tublisti vähenenud. Majanduskasvu aeglustumisega või selle langusesse minekuga kaasnev nõudluse vähenemine peaks samuti aitama hinnakasvu pidurdada.

Märksõnad: Inflatsioon, Rahapoliitika, USA