Avalehele
Kuidas veeta jõule hästi, hoides samas keskkonda?

Kuidas veeta jõule hästi, hoides samas keskkonda?

14.12.2021

Mis oleks, kui tähistaksid sel aastal perega jõule ja veedaksid pühade perioodi keskkonnasõbralikumalt?

Rohelisel elustiilil on järjest rohkem järgijaid. Ehk teed Sinagi oma igapäevategevustes maailmale pai? Jõulude ajal üles puhutud suurushullustuses ning kõige parema, uhkema ja uuema kinkimise surve all võib aga paraku tekkida tunne, et suurema tarbimiseta ei ole pühadefiiling päris õige. Tea, et tegelikult on võimalik häid jõule veeta ka kestlikult ja see ei ole mingi raketiteadus.

Aga nüüd kõigest lähemalt.

Jõuluõhtusöök nautimiseks või prügikasti viskamiseks?

Meie toitumisharjumused ei mõjuta mitte ainult meie rahakotti, vaid ka keskkonda. Seda eriti jõulude ajal, mil näiteks USA-s lendab prügikasti vähemalt kaks miljonit tonni kalkunipraadi. Ka meie viskame iga inimese kohta aastas ära umbes 64 kilo toitu ja jõulude ajal tekib jäätmeid oluliselt rohkem kui muul ajal. Kas suudad ette kujutada, kui palju toitu läheb nii raisku kogu maailmas?

Jah, oleme harjunud, et traditsioonilisel jõululõunal on laud lookas, aga püüame seekord teha nii, et kõik, mis lauale jõuab, saab lõpuks ka söödud, jäädes seejuures mõistuse piiresse. Et pidulaud saaks keskkonnasõbralik, järgi järgmisi lihtsaid nippe.

  • Plaani söögikorrad ette ja koosta ostunimekiri!

Pange enne pidusöögi peale raha, aja ja energia kulutamist korraks pead kokku ja mõelge läbi, kui palju inimesi kokku tuleb, mida soovite süüa, kas keegi ei söö näiteks liha või mõnda muud toiduainet, kui palju toitu võiksite koos ära süüa. Seejärel minge poodi ja ostke vaid seda, mis on nimekirjas. Nii suudate vastu panna ka paljudele jõulupakkumistele ja impulssostud jäävad tegemata. Säästetud raha aga võite annetada kellelegi, kellel on seda väga vaja. Piduroad valmistage hiljem üheskoos, nii saab sellest perekondlik tegevus, kus kõik saavad kaasa lüüa.

  • Vali pakendamata tooted!

Kui see ei ole võimalik, vali taas- või korduvkasutatavas pakendis, nt klaaspurgis või -pudelis tooted.

  • Vali kohapeal kasvatatud tooted!

Nii ei toeta Sa mitte ainult kohalikke põllumehi ja kaupmehi, vaid kaupu on vaja vähem transportida, mistõttu ei paisata õhku nii palju CO2.

  • Kasuta taimseid tooteid!

ÜRO andmetel tekib umbes 15% ülemaailmsetest kasvuhoonegaasidest liha- ja piimatoodete tootmisest. Seega mõtle, kas saaksid oma menüüs mõne toiduaine välja vahetada. Proovi sel aastal midagi uut ja üllata kõiki uute maitsetega! Valmista näiteks chia-seemnetest kunstkaaviari ja porganditest kunstlõhet. Kui retsepti järgi tuleb kasutada mune, asenda need 1 tl linajahuga ja sega see 3 tl veega. Maiustustes võib muna asendada banaaniga. Miks mitte proovida liha asemel maitsvat marineeritud tofut, kaunvilju või veganliha? Kui vaja läheb piima, asenda see soja-, riisi-, mandli-, kanepi- või mõne muu taimse piimaga.

  • Kata potid ja pannid toidu valmistamisel kaanega!

See vähendab söögitegemisel energiakulu.

  • Ära viska toidujääke ära!

Jaga need portsjoniteks, külmuta ja söö siis, kui Sul on kõht tühi, aga kokkamiseks ei ole aega. Kui järele jääb koostisaineid, lase oma loovus lendu ja sega neid näiteks salatitesse või vormiroogadesse. Nii võid pühadejärgseks lõunasöögiks välja mõelda midagi täiesti ainulaadset.

  • Komposti ja sorteeri jäätmed!

Kui tõesti ei ole võimalik kõike ära süüa ja midagi tuleb ära visata, on kõige keskkonnasõbralikum toidujäätmed kodus kompostida. Kui Sul ei ole selliset võimalust, viska need kindlasti pruuni biojäätmete kasti.

Taaskasutus ja jõulumeeleolu

Kuidas istuvad Sulle selle aasta ehtetrendid? Mulle tundub, et kõige trendikam on hoopis taaskasutus, mitte uute vidinate ostmine. Seetõttu vaata üle teie pere „kroonijuveelid“, kogu kokku käsitsi valmistatud ehteid ja kasuta neid ikka ja jälle uuesti. Paberi asemel kasuta kangast salvrätte, laua keskele tee kaunistus looduslikest materjalidest: kuuseokstest, käbidest, puuketastest, apelsinilõikudest jms. Ka küünlavalgel söömine on võrratu jõuluelamus, samas hoiad kokku elektriarvelt.

Ise tehtud, hästi tehtud

Tuleb tunnistada, tahaks lähedastele kinkida uusima iPhone’i või PlayStationi, kuid selleks on vaja eriti paksu rahakotti. Saab ka muud moodi ja sugugi mitte halvemini: sõprade ja pereliikmete kingid ei pea olema ilmtingimata poest ostetud. Neid saab ka ise teha, leppige omakeskis kokku, et see aasta teete kingid ise ja proovige, kuidas õnnestub. Proovi näiteks valmistada mõnusaid maiustusi: energiabatoone, granola’t, purgiküpsisesegusid, pähklivõid või šokolaadimääret. Muide, ise kingitusi tehes ei tee Sa head mitte ainult keskkonnale, vaid ka oma rahakotile!

 

Jõulud on koosolemise ja üksteisele mõtlemise aeg. Võta aeg maha ja kuula! See on kõige tähtsam, sest nii saad täpselt aru, mida ja kui palju Sa ise ja Sinu lähedased tegelikult vajavad.

 

Märksõnad: Jõulud, noored