Avalehele
Noorena on oma rahaasjade üle otsustamine kordi lihtsam, kui kõrval on usaldusväärne nõuandja

Noorena on oma rahaasjade üle otsustamine kordi lihtsam, kui kõrval on usaldusväärne nõuandja

Swedbanki värske uuringu põhjal joonistub selgelt välja teadmine, et tänased noored ei oota pangalt pelgalt arvelduskontode avamist ja laenulepingute allkirjastamist, vaid asjatundliku nõustaja ja teenäitaja rolli täitmist. Noorte ootused on kõrged ning pingutame, et neile vastata.

See aasta on meie jaoks just noorte suunal väga aktiivselt alanud. Oleme jaganud kasulikke nippe igapäevaste rahaasjadega toimetulekuks ning nõuandeid investeerimisega alustamisel. Oleme seisnud hea selle eest, et noortel oleks võimalus vahetult kuulata oma valdkonna ekspertide kogemuslugusid ning toonud noorte ja lapsevanemateni digitaalseid pangalahendusi, et asjaajamine oleks mugav ja lihtne.

Oma ala praktikud on jaganud noortele rahatarkust ning õpetlikke lugusid

Märtsis tähistab Swedbank rahatarkuse kuud. Traditsiooniliselt on Swedbanki töötajad käinud siis koolides rahatarkuse tunde andmas. Seekord jõudsid swedpankurid anda üle 40 tunni koolides üle Eesti – Haapsalust Narvani. Võrreldes varasemate aastatega on kasvanud koolide huvi just investeerimisega alustamise teema vastu. Ka Swedbanki juht Olavi Lepp andis Pärnu Koidula Gümnaasiumis tunni just investeerimise algtõdede teemal.

Märtsi lõpus korraldasime aga koostöös Pangaliiduga põneva e-konverentsi gümnasistidele ja põhikooli lõpuklassidele „Kas raha=vabadus?“.

Konverentsi avas Eesti peaminister Kaja Kallas ning esinejate hulgas olid ettevõtjad Sten Tamkivi ja Triin Hertmann, edukas investor ja PhD  Kristjan Liivamägi, rahatarkuse õpetaja Mart Vainu ja noor ettevõtja Kätriin Huttunen. Juttu tuli finantsvabadusest, säästmise ja investeerimise põhitõdedest ning rahatarkusest laiemalt. Oma rahaasjade korraldamise kogemusi jagasid ka Estoni Kohver ja Sir Lancelot 5miinusest. Õpilasfirmade vestlusringis osalesid mulluste edukate õpilasfirmade tegijad Karl Eerik Kala (ÕF Kontekst),  Kadri Liis Laas (ÕF LUFFA) ja Artur Sepp (ÕF Spotter).

Konverentsi lõpus said kõik osalejad panna oma rahaga seotud teadmised proovile veebiviktoriinis. Viktoriinist võttis osa üle 700 noore. Viktoriini kaks parimat saavad võimaluse esindada 10. mail Eestit üleeuroopalisel rahatarkuse viktoriinil European Money Quiz.  Üleeuroopalise viktoriinil osalenud viiele parimale korraldab Euroopa Pangandusföderatsioon kahepäevase preemiareisi Brüsselisse, et kohtuda ka teiste rahatarkuse viktoriini parimatega EL liikmesriikidest ja külastada mitmeid EL institutsioone.

Paljudel õpilastel üle Eesti on nüüd nutikad töövahendid rahatarkuse õppimiseks

Märtsis soetasime algklassiealistele loodud “Tom õpib rahamängu” raamatud ja töövihikud selleks soovi avaldanud Eesti koolidele. Nii saavad Jakob Westholmi GümnaasiumiKindluse KooliKuressaare Nooruse KooliSindi GümnaasiumiTabasalu Kooli ja Tallinna Nõmme Gümnaasiumi algklassid asuda nende alusel rahatarkust õppima.

Lisaks sellele käis aasta alguses Rahaasjade Teabekeskuse juht Mari-Liis Jääger koostöös rahandusministeeriumiga õpetajate mentorklubi kohtumisel, kus jagas algteadmisi investeerimisest, ettevõtlusest ning sissetulekute kasvatamisest. Seda kõike ikka selleks, et õpetajatel oleks omakorda võimalus saadud teadmisi lastele edasi viia.

Saatsime ka raamatukogudele sh kooliraamatukogudele 608 „Kogumispäeviku“ raamatut. Raamat on sündinud populaarse Facebooki rahatarkuse grupi #Kogumispäevik põhjal, kus juba üle 40 000 eestlase igapäevaselt oma kogumisnippe jagavad. Raamat sisaldab praktilisi nippe, kuidas erinevates eluvaldkondades säästlikumaid valikuid teha ja seeläbi raha kokku hoida. Samuti on raamatus hulganisti nõuandeid, kuidas teenida ka lisaraha.

Kasulikud pangalahendused Swedbanki noortele ja lastevanematele

Panganduses on viimastel aastatel toimunud olulisi muudatusi. Rahaasjade ajamine on kolinud mobiilsetesse ja kantavatesse seadmetesse. Aasta alguses valminud Swedbanki uuring, milles vaatasime lähemalt eestimaalaste digiseadmete kasutust, näitas selgelt, et kõiki oma rahaasju korraldatakse pangaäpis ja pank ongi nutitelefoni kujul taskus. Nii näiteks kasutab 59% Eesti vähemalt 18-aastaseid elanikke Swedbanki mobiiliäppi, kus kõige populaarsemate toimingute seas on peale maksete tegemise oma investeerimisportfelli ja pensionivara jälgimine ja haldamine.

Märtsis lisasime Swedbanki äppi uue kasuliku ja jätkusuutliku funktsiooni. Kuna salasõnade, PIN-koodide ja muude digiturvalisuse elementide unustamine ei ole sugugi harv nähtus, siis selleks, et PIN-koodi unustamine ei piiraks kaardiga maksmise võimalusi ja ei tekitaks poejärjekorras ebamugavaid olukordi on nüüd kõikidel meie klientidel võimalus äpi kaudu oma PIN-koodi vaadata ja meelde tuletada.

Väärtustame ja toetame noori nende esimeste otsuste ja iseseisva elu teekonna alguspunktis – oleme loonud neile võimaluse kampaaniatest sõltumata sõlmida lepingutasuta väikelaenu, kodu väikelaenu ja autolaenu ning omada krediitkaarti kuuhooldustasuta. Viimase aasta jooksul oleme langetanud investeerimistasusid, alustanud „Investeerimisjutud” podcastiga ning lõime investeerimiskooli. Ligi aasta tagasi tulime välja Kink18 lahendusega, mille raames kingime 18-aastaseks saanud noortele investeerimisega alustamise seemneks 15-euro väärtuses Roburi fondide osakuid.

Praktikavõimalused noortele

Veebruari lõpust mai alguseni on Swedbankis käimas kandideerimine praktikaprogrammi Kick Start, mis annab noortele peale töökogemuse ka võimaluse laiendada silmaringi ning leida huvitavaid tutvusi ja võtta osa põnevatest üritustest. Näiteks eelmisel aastal vahetasime Tele2-ga üheks päevaks oma praktikandid ära. Meie ägedad noored piilusid Tele2 Eesti telgitagustesse ning sealsed praktikandid uudistasid pangamajas.

Lisaks käime ka erinevates ülikoolides praktika- ja karjäärinädalatel, kus noortel on hea võimalus meile ligi astuda ja küsimusi küsida.

Et noortel ettevõtjatel oleks lihtsam oma ideid ellu viia

Swedbank on kaasasutaja seni 93 vinget ideed elule aidanud Prototroni rahastule ning kuni märtsi keskpaigani oli kõikidel koolinoortel võimalus kandideerida Prototron Juniori ettevõtlusprogrammi, kus ellu viia ideid, mis lahendavad mõnda igapäevaelulist probleemi.

Tegu on programmiga, kuhu on igal aastal oodatud 13-19-aastaseid noored, kes mentorite abiga saavad oma ideid katsetada ja ellu viia. Osalemiseks tuleb noortel esitada taotlus ja tutvustada oma ideed, kuidas mõnda igapäevaelu kitsaskohta või probleemi saaks tehnoloogia abil lahendada. 20 ideed liiguvad edasi programmi, kus noored arendavad ühe kuu jooksul oma idee mentorite toel sellisesse faasi, et seda saaks päriselt ellu viia. Finaali pääsevad viis parimat, kellele antakse oma prototüübi elluviimiseks 300 euro väärtuses krediiti.

Iga kuu jagame oma sotsiaalmeedia kanalites ning noortele mõeldud uudiskirjades ka ühe põneva ärikliendi tegemisi. Swedbanki äriklientide hulgas on nii väärikaid hiiglasi kui ka alles esimesi samme ettevõtluses tegevad noori, viimaste seas ka näiteks OÜ Maitsemesi, mille lõid 2021. aasta sügise hakul Rasmus Susi, Morris Tann ja Helmo Oja Nõo Reaalgümnaasiumist. Kaubamärgi Meemehed all müüvad hakkajad poisid erimaitselisi meesegusid.

Kasulikke nõuandeid ja nippe alustavale ettevõtjale jagame aga Swedbanki alustavale ettevõtjale mõeldud leheküljel. Sealt leiab nii äriplaani tööriista, õpetused, kuidas näiteks nullist e-poodi avada ja palju muud huvitavat. Oleme turul tegutsenud juba nii kaua ning meie kliendibaas on nii suur, et meie kogemustel põhinevaid nõuandeid ja nippe oskavad paljudki hinnata.

Lisaks tõsistele asjadele ja rahatarkuse jagamisele teeme noortega ka muid lahedaid asju koos. Näiteks võtsime osa Eesti Muusikaauhindade jagamisest, kus ajal, mil laval toimus vilgas tegevus, organiseerisid Lauri Pedaja ja Kristel Aaslaid muusikute vahel võistluse, mille võitjale kinkisime lauajalkakomplekti, et bändiproovides saaks vahepeal ka peale pillimängu veel midagi vahvat teha.

Märksõnad: Pangakaart, praktika