Avalehele
Test: kas oled valmis ise pensioniks koguma?

Test: kas oled valmis ise pensioniks koguma?

Oktoobris saavad kõik II sambaga liitunud otsustada, kas loobuda detsembrist kuni järgmise aasta septembrini oma palgast 2% makse tegemisest. Lisaks on hetkel Riigikohtus arutamisel seadus, millega soovitakse anda pensioniks kogujale senisest suurem otsustusvabadus, muuhulgas ka selle osas, kas jätkata II sambasse kogumist või mitte. Riigikohtu otsust on oodata samuti oktoobris.

Ka neile, kellel on pensionini jäänud rohkem aastaid, kui siiani elatud, ja kes pensioni vastu leiget huvi tunnevad, tuleb kõikjalt soovitusi: jätka kogumist!, võta raha välja!, otsusta ise, kuhu ja kuidas investeerida! Raha väljavõtmise pooldajad lubavad ise koguda ja parema tootlusega investeerida. Kuigi täna ei ole veel kehtivat seadust, mis seda võimaldab, tasub siiski tulevikule mõelda ja teha üks lihtne test, et hinnata, kas oled iseseisvaks kogumiseks/investeerimiseks valmis:

1. Kas Sa oled varem investeerimisega tegelenud? JAH/EI

Kui ei ole, siis loe vähekogenud investorite peamistest vigadest ja karidest investeerimisega alustamisel.

2. Kas Sinu hoiuste ja/või portfellis olevate investeeringute väärtus on suurem kui Sinu kogutud pensionivara väärtus? JAH/EI

Et seda kontrollida, logi sisse oma internetipanka ja vaata menüüpunktist Pension > Minu pensionivara, kui palju raha on Sul fondidesse kogunenud. Seejärel vaata menüüpunktist Säästmine, investeerimine > Minu hoiused oma hoiuseid ja menüüpunktist Minu portfell oma investeeringuid.

3. Kas oled alati maksnud kõik oma arved õigeaegselt ja pole kunagi midagi unustanud? JAH/EI

Maksed II samba pensionifondi tehakse Sinu eest automaatselt ja seal ei saa midagi ununeda või tegemata jääda vms.

4. Kui oled kogunud raha mingil kindlal eesmärgil, siis kas oled alati saavutanud oma eesmärgi, ilma et oleksid kogumise katkestanud või kogutud summat muul otstarbel ära kasutanud? JAH/EI

Võimalus kogutud raha teisel eesmärgil kasutada või kogumist katkestada on inimlik. Pensionisüsteem on selles mõttes distsiplineeriv, et kergekäeliselt ja läbimõtlematult ei saa ise pensioniks kogutud raha muul eesmärgil ära kasutada. Nii jääb see just selleks, milleks seda ka koguti – pensioniks.

5. Kui plaanid omapoolsed maksed peatada, siis kas oled mõelnud pensioni maksete peatamisega kätte jääva summa säästmisele/investeerimisele? JAH/EI

Jätkates kogud raha ning ei kuluta lisandunud sissetulekut täielikult või osaliselt ära. Kriis on toonud hästi välja säästude ja kogumise olulisuse. Lisaks võitsid eelmise majanduslanguse ajal toiminud II samba maksete peatamisest need, kes kogumist jätkasid ja seda nii soodsate osakuhindade kui ka kiire aktsiaturgude taastumise tõttu.

Loe kokku oma JAH- ja EI-vastused. Kui vastasid vähemalt ühele küsimusele eitavalt, siis enne raha väljavõtmist ja otsust omal käel pensioniks koguma hakata, tasub olemasolevat pensionisüsteemi, investeerimise ja pikaajalise kogumise põhimõtteid põhjalikult uurida. Samuti tasub detsembrist omapoolseid sissemakseid jätkata, et summad II sambas suureneksid koos hilisema riigipoolse kompensatsiooniga.

Kui Sul on küsimusi seoses pensioniga, siis helista meile 6 310 310 või broneeri kohtumine meie esinduses. Meie pensioni spetsialistid vastavad heameelega Sinu küsimustele.

Swedbanki pensionifondide fondivalitseja on Swedbank Investeerimisfondid AS. Tutvu fondide prospektide ja põhiteabega aadressil www.swedbank.ee/fondid või lähimas Swedbanki kontoris. Lisainfo saamiseks pöördu Swedbanki investeerimistoe poole telefonil 613 1606 või e-posti aadressil investeerimistugi[at]swedbank.ee.